Hoofdstuk “Eerste kennismaking”

Hey Buuf!

Ze zaten met zijn drieën op Leonoors hardhouten tuinbank van de eerste voorjaarszon te genieten.

‘Wat is er mooier dan dit soort genotmomenten te delen met twee buurvrouwen,’ zei Estelle sentimenteel.
‘Met drie buurvrouwen misschien?’ reageerde Leonoor. Ze knikte in de richting van Marga, die kreunend een tas boodschappen uit haar auto tilde. Peggy en Estelle keken bedenkelijk, maar Leonoor trok zich daar niks van aan.

‘Hey buuf,’ riep ze. ‘Kom je ook in de zon zitten? Anders steek je straks zo af bij onze bruine koppen.’
Marga aarzelde, ze was bang dat haar rug het op die bank helemáál zou begeven. Jaloers keek ze naar de sportlijfjes van Peggy en Estelle. Ze kon zich niet herinneren dat zij er zo slank en soepel had uitgezien, ook niet toen ze in de twintig of dertig was zoals zij.

Nou ja, sporten lag dan ook niet in haar lijn. Zelfs golf, wat al die andere zestigers tegenwoordig deden, trok haar niet aan. Gerard had het spottend over de grijze golf, tot hij zelf met het virus besmet was geraakt. Sinds hij zijn GVB had, was hij al helemaal niet meer van de golfbaan weg te slaan. Klussen in huis, waar hij na zijn pensionering eindelijk aan toe zou komen, bleven liggen. Nog steeds geen nieuwe badkamer, zoals hij haar jaren geleden al had beloofd. En dat hun slaapkamer er vooroorlogs uitzag kon hem ook niets meer schelen. In bed lag hij toch alleen maar met zijn ogen dicht.

‘Ik kom ook op de zonnebank,’ riep ze. Ze zette de boodschappentas met een smak in de keuken en trok er een fles spierontspannende Sauvignon Blanc uit. Samen met de buufs toostte ze op het goede leven in hun doodlopende straatje.
‘Het wordt een hete zomer,’ juichte Peggy.
‘Ik wil de pret niet drukken hoor,’ zei Leonoor. ‘Maar het is nog maar maart. Het kan zelfs nog gaan sneeuwen, niets is uitgesloten.’
‘Sommige dingen heb je zelf in de hand,’ meende Peggy. ‘Ik zorg wel voor het voorspel.’ Overdreven gracieus jogde ze naar haar huis. Ze kwam terug met drie vrolijk gebloemde uitnodigingskaarten.
‘Dit mogen jullie niet missen.’
‘Mijn hemel,’ riep Marga geschrokken. ‘Dat meen je niet! Een lingerieparty?’